Over dr. Z. Zylicz

Dr. Ben Zylicz is algemeen arts volgens het BIG-register.
Hij profileert zich dus ten onrechte als internist-oncoloog.

Z. is geboren in 1955 in Wroclaw, Polen, studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Gdansk 1979,  promoveerde in klinische farmacologie Universiteit van Nijmegen 1988 en specialiseerde in interne geneeskunde en oncologie 1989. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw Joke Loor.

Eerst was hij werkzaam in het academisch ziekenhuis Groningen.
Vanaf 1992 is hij actief op het gebied van de palliatieve geneeskunde. Hij werkte als arts in Frankrijk, Zweden en  jarenlang in Nederland oa bij hospice Rozenheuvel  te Velp (1994-2004) waar hij ongeveer 2000 patienten behandelde,  alsmede jarenlang bij het hospice in Hull, Engeland(2005-2011). Dr Zylicz werkte van 2011 tot 2015 in  Hildgard Hospice Basel (Zwitserland)  met 27 bedden.
Zylicz was in Nederland een pionier van de palliatieve zorg.
Kan dit betekenen dat hij experimenteerde met de toepassing van geneesmiddelen?

Zodra een arts regelmatig van werkkring wisselt en met name van land wisselt, is het gerechtvaardigd om na te gaan of er sprake is van reguliere redenen of verdachte redenen.
Bij Zylicz is op zijn minst sprake van één onrechtmatig sterfgeval, nl het toepassen van palliatieve sedatie op L. Hankes, zonder verzoek en zonder toestemming. Lubertus Hankes leed geen ondraaglijke pijn, was niet zwaar benauwd en had op geen enkele wijze gevraagd om te sterven, laat staan om palliatieve sedatie, of euthanasie. Uiteraard was er geen sprake van een verzoek hiertoe van Sophie Hankes.
—————-

Bron / Vertaald naar het Nederlands

dr. med. Zbigniew Zylicz (in het Westen bekend als Dr. Ben Zylicz) werd geboren in 1955 in Wroclaw. Na het eerste jaar van de middelbare school (1970) verhuisde hij met zijn ouders naar Gdansk, waar hij afstudeerde (1973) studeerde geneeskunde aan de Medische Universiteit van Gdansk (1973-1979). Tijdens zijn studie reisde hij door Europa worden gehouden praktijk in een ziekenhuis in Oxford (Radcliff Infirmary), Londen (Hospice van St. Christopher), Zwolle (Ziekenhuis Reina Sofia, Nederland) en in het zuiden van Frankrijk (waar hij werkt in de ziekenboeg in Taizé). Tijdens zijn verblijf in Londen en Sydenham ontmoette Dame Cicely Saunders, met wie hij zal worden gecombineerd voor vele jaren de banden van vriendschap. In Oxford ontmoet Prof. Dr. Robert Twycross, die later wordt zijn mentor. Samen schrijven ze een paar boeken en artikelen. Zijn Poolse kampioen voor vele jaren was een professor. Julian Stolarczyk (AMG).

Na zijn afstuderen (1980) verhuisde hij met zijn familie naar Nederland, waar hij zich specialiseerde in het inwendige ziekten, medische oncologie, Klinische Farmacologie en Geriatrie. In de jaren 80.tych ZZ en zijn vrouw het opzetten van een stichting die kinderen helpt in Polen. Voor de Poolse, in de vorm van donaties gaat vele tonnen van medische apparatuur, medicijnen en voedsel. Onder de dozen waren verborgen drukmachines en papier voor de behoeften van de Solidariteit.

In 1988 verdedigde hij zijn doctoraat aan de Universiteit van Nijmegen. Doctoraat over een nieuw medicijn tegen kanker Sparsomycyny. ZZ studies hebben aangetoond helaas aanzienlijke toxiciteit van het geneesmiddel, maar het middel kan worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Chagas. Helaas, over de hele wereld, niemand is bereid om te investeren in deze drug, omdat de ziekte van Chagas sterven allerarmsten in Afrika. Het project valt. Tijdens deze periode, Żyliczom je geboren vijf kinderen.

Na het voltooien van specialisatie in Interne Geneeskunde en Oncologie Dr. ZZ werkt als een algemeen internist in het ziekenhuis in Doetinchem, Nederland.

Vanaf 1994 was hij de initiatiefnemer en de medisch directeur van een van de eerste hospices in Nederland: Rozenheuvel Hospice in Rozendaal. In dit hospice heeft ze gewerkt voor 12 jaar. Gedurende die tijd het hospice een aantal doctoraten en habilitatie. ZZ veel publiceert. Ze merken ook kritiek op de Nederlandse politiek voor de invoering van wetgeving om euthanasie toe te staan, zonder dat de ontwikkeling van palliatieve geneeskunde. Palliatieve geneeskunde wordt steeds in een korte tijd erg populair, vooral onder huisartsen. Het blijkt dat het aantal uitgevoerde euthanasie wordt verminderd door de beschikbaarheid van palliatieve zorg. De christelijke partij willen zelfs ZZ liep als een lid van het EP, wat ZZ niet akkoord gaat, wil ik een arts en geschillen partij te zijn, zelfs voor een goede zaak is “een brug te ver.” In Nederland, ZZ samen met mevrouw dr. Ruthmarijke Smeding en dr. Ruud Oderkerk vormen de beroemde cursus “Opleiding voor leerkrachten in de palliatieve geneeskunde”. Veel deelnemers van deze cursus, die de 5e editie was is dan hoogleraren in veel Europese landen. ZZ loopt ook cursussen voor huisartsen en specialisten bereid en apothekers. Samen voor 16 jaar in deze cursussen bijgewoond door meer dan 3000 Nederlandse artsen.

ZZ vergeet nooit over Polen. Sinds 1988, de banden van vriendschap het koppelen van hem met prof. Jacek Luczak (Poznan) en vervolgens met Dr. hab. Malgorzata Krajnik (Bydgoszcz). Total lood vele tientallen cursussen en seminars in het hele land. Op het moment van de invoering van specialisatie Palliatieve Geneeskunde in Polen, is er een behoefte voor de opleiding van specialisten op dit gebied, in het begin van degenen die al jaren ervaring hebben en niet over een geschikte “stuk papier”. ZZ is voor dit doel, voor een paar jaar (2001-2005) hoogleraar aan de universiteit. Nicolaas Copernicus-Universiteit (Faculteit der Geneeskunde in Bydgoszcz), die helpt bij het opbouwen van academische structuren. Na de verdediging van haar Habilitation baton in Bydgoszcz neemt dr. Krajnik.

Voor verdiensten in de ontwikkeling van de palliatieve geneeskunde in Nederland in 2006, Koningin Beatrix siert ZZ hoge staat decoratie (Officer Kruis in de Orde van Oranje Nassau). In Nederland zijn er drie van de kathedraal van palliatieve geneeskunde. Helaas, alle drie, op basis van de bevindingen van de ‘top’ vallen anesthesisten. ZZ emigreren naar Engeland. (2005), waar hij is de medisch directeur van Dove House Hospice in Hull. Na het nemen van een opleiding aan de Universiteit van Cardiff en de straf die de bepalingen van het staatsexamen in 2007, is ZZ officieel geregistreerd als een specialist in de palliatieve geneeskunde.

In 2012, ZZ vertrekt voor een maand naar Saoedi-Arabië, waar hij mede-leidt alleen in de Arabische landen specialisaties van de palliatieve geneeskunde vervangt. Hij werkt als consultant in een groot (de enige in het land) kanker ziekenhuis.

Van 2011-2015 woont ZZ en werkt in Basel, Zwitserland, waar hij is een specialist in de palliatieve geneeskunde Palliativzentrum Hildegrad en consultant bij het Universitair Ziekenhuis in Basel. Hij is de auteur / uitgever van drie boeken (geschreven in vier talen), de auteur van meer dan 70 hoofdstukken in wetenschappelijke boeken en handboeken, auteur of co-auteur van meer dan 150 wetenschappelijke artikelen en leerzaam. Zijn onderzoek omvat de farmacologie van opioïden, jeuk van maligniteit, het gebruik van topische opioïden en pijn veroorzaakt door druk op de zenuwen en vraagstukken medisch-ethische leven.

Hij spreekt vloeiend 5 talen. Hij was mede-redacteur van magazines: J Pain and Symptom Management Advances in de palliatieve geneeskunde en de (inmiddels opgeheven) Advances in Palliatieve Geneeskunde.

In 2015 ZZ met pensioen en keerde terug naar Nederland.